مقاله

تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان بر کنترل و کاهش وزن

تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان

تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان بر کاهش وزن | کاهش وزن از طریق طب سنتی | تاثیر غلبه مزاج بر افزایش وزن

تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان بر سلامتی و اصلاح مزاج

در این مقاله بررسی علمی تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان بر برخی از پارامترهای متابولیکی مانند کنترل و کاهش وزن انجام شده.
تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان

بر اساس متون در دسترس طب سنتی ایرانیان، اجزای ضروری انسان و غیرانسان تنها از چهار عنصر آتش، هوا، آب و خاک است. گرمی، سردی، رطوبت و خشکی کیفیت های پایه هستند. هر کدام از این چهار عنصر شامل دو ویژگی هستند: آتش گرم و خشک، هوا گرم و تر، آب سرد و تر و خاک سرد و خشک است. پس از ادغام این چهار عنصر در مقادیر مختلف، یک یا دو کیفیت در فرد یا شی غالب می‌شود. این کیفیت یا کمیت غالب، “مزاج” یا “طبیعت” نامیده می‌شود. در پایان مقاله آموزش مزاج شناسی را می توانید مطالعه کنید از این نقطه نظر، داروها (تولید شده از طبیعت گیاهان، حیوانات یا مواد معدنی)، مشابه انسان، هرکدام طبیعت مختص خودشان را دارند. برای مثال کاهو سرد و سیر گرم است. وقتی که یک دارو هیچ گونه تغییری در کیفیت‌ های بدن ایجاد نمی‌کند، طبیعت معتدل دارد. اگرچه داروهای با طبیعت گرم یا سرد نسبت به آن میزانی که هستند، باعث تولید گرما یا سرمای بیشتر در بدن می‌شوند.

غلبه مزاج باعث بیماری می شود

طبیعت یک مفهوم مهم و پایه در طب سنتی ایرانیان برای درمان بیماری‌ های اختلال مزاج است و دو نوع طبقه بندی دارد:

  •  وابسته به اخلاط
  • غیر وابسته به اخلاط

برای درمان این بیماری‌ ها، پزشکان طب سنتی ایرانی، با درنظر گرفتن مزاج فرعی بیماران و میزان غلبه مزاج اصلی، داروهایی با طبیعت‌ های مخالف را تجویز می‌کنند.

طب سنتی و اصلاح مزاج

تئوری طبیعت گرم و سرد علاوه بر طب سنتی ایرانیان، در سایر تمدن‌ ها مانند هندی، اروپایی، عربی، رومی، یونانی و چینی نیز پذیرفته شده است که داروهای سنتی مخصوص خودشان را مصرف می‌کنند. باید به این نکته توجه شود که حفظ تعادل بین عناصر ضروری بدن با نقش مهم گرمی و سردی، قانون اصلی تئوری‌ های طب سنتی باستانی است. اطلاعات دردسترس درباره مکانیسم‌ های عملکردی داروهای برپایه‌ی طبیعت سرد و گرم خیلی گسترده نیستند و اغلب در نسخه‌های تاریخی وجود دارند. یافته‌ های جدید می‌ توانند به ما در تعیین مسیرهای تحقیق برای مطالعه این مکانیسم‌ ها کمک کنند.

تأثیر مزاج و طبیعت گیاهان در کنترل وزن

در سال 2014 اثرات سه بذر با طبیعت گیاهان گرم (بادیان رومی، رازیانه، زنیان) از خانواده Apiaceae و سه بذر با طبیعت گیاهان سرد (خیار، هندوانه، کدو حلوایی) از خانواده Cucurbitaceae بر برخی از پارامترهای متابولیکی در رت‌های سالم پس از گذشت 24 ساعت و همچنین پس از گذشت 7 روز از مصرف این دانه‌ها، تشخیص داده شد و نتایج آن در مجله Iranian Journal of Pharmaceutical Research منتشر شد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات رژیم‌های حاوی 10 درصد دانه‌های گیاهی با طبیعت‌های گرم (بادیان رومی، رازیانه، زنیان) و سرد (خیار، هندوانه، کدو حلوایی)، بر طبق اصول طب سنتی ایرانیان، بر میزان افزایش وزن، میزان مصرف غذا، میزان دفع ادرار، میزان مصرف آب و میزان غلظت گلوکز سرم و سطوح انسولین در حالت غیرناشتا بود.

نتیجه آزمایشات

پس از 24 ساعت، گروه‌های تغذیه شده با بادیان رومی یا رازیانه یک کاهش قابل توجهی در میزان حجم غذای مصرفی نشان دادند. اما در پارامترهای دیگر تغییری مشاهده نشد. گروه‌های تغذیه شده با دانه‌های دارای طبیعت گرم در مقایسه با گروه‌های تغذیه شده با دانه‌های دارای  طبیعت سرد، یک کاهش قابل توجهی در میزان حجم غذای مصرفی و یک افزایش قابل توجهی در میزان غلظت گلوکز سرم نشان دادند.   

بر اساس آزمایشات انجام شده پس از 7 روز، گروه‌های تغذیه شده با بادیان رومی و رازیانه یک کاهش قابل توجهی را در میزان افزایش وزن در روز چهارم نشان دادند. در روز هفتم، رت‌های تغذیه شده با بادیان رومی یک کاهش قابل توجهی در میزان افزایش وزن و یک افزایش قابل توجهی در میزان غلظت گلوکز سرم نشان دادند. رت‌های تغذیه شده با دانه‌های دارای طبیعت گرم در مقایسه با رت‌های تغذیه شده با دانه‌های دارای طبیعت سرد، یک کاهش قابل توجهی در میزان افزایش وزن و میزان حجم غذای مصرفی و یک افزایش قابل توجهی در میزان سطوح غلظت گلوکز سرم نشان دادند.

پیشنهاد ویژه برای مطالعه

امروزه اهمیت دانش مزاج شناسی برای همه ثابت شده است، زیرا زمانی که ما این دانش را بلد باشیم :
  1. اول برای سلامتی خودمان
  2. دوم برای تاثیر گذاشتن بر سلامتی عزیزانمان
  3. سوم برای بهبود ارتباط با اطرافیان می تواند به ما کمک کند. زمانی که ما مزاج یک نفر را بتوانیم تشخیص دهیم، میتوانیم خلق و خوی و ویژگی های اخلاقی او را پیشبینی کنیمو از این بابت میتوان کیفیت ارتباط را بالا برد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.